Mikroplast er vår tids kanskje største problem

 

Mer enn bare søppel

Plast er ikke bare et vanlig søppelproblem. Når plast havner i havet, blir den en gigantisk trussel. Over tid blir den hard og skjør, og den brytes ned i stadig mindre biter. Helt til den blir mikroskopiske biter som opptas i alle typer næringskjeder – selv på plankton og algenivå.

Dette handler ikke om en enslig hval som dør med magen full av plastposer. Dette rammer alt fra alger, plankton, fisk, fugler, korallrev etc. Dyr sulter i hjel med magen full av plast. Vi forer bokstavelig talt havets dyr med næringsløst søppel og miljøgifter!

guise-1533853_1920.jpg

 

Mikroplast kveler havene – og havene er verdens lunger

Problemet med mikroplast gjelder også hygieneprodukter som tannkrem, skurekrem, ansiktskrubb, såpe samt klesprodukter med polyester og fleece. Hver gang du vasker en fleece-jakke, skylles tusenvis av mikropartikler ut i havet. Eller ta gummiknottene fra kunstgressbaner som skylles bort med regnet og havner i sjøen hvor de brytes ned.  

Plastbruken må reduseres!
Det krever holdningsendringer på alle plan pluss opprydding og oppfølging. Til nå har alle kunnet kaste søppel i havet uten å bli stilt til ansvar. Alle har vi nytt godt av havet. Nå er tiden for at vi alle betaler tilbake til havet!

Alle kan bidra!
Man kan bidra fysisk ved å være med på å fjerne plast fra strandsoner slik at den ikke brytes ned til mikroplast. Med penger slik at vårt fond kan fortsette og utvide vårt arbeid. Men vi må også bruke vår makt som forbrukere. Vi kan boikotte varer som fremmer unødvendig bruk av plast, og vi kan velge alternativer som er helt uten plast. Det finnes alternativer i alle næringer.

Heldigvis er det sentrale aktører som bidrar!
NorgesGruppen med sine butikkjeder: KIWI, MENY, SPAR og JOKER, har sluttet å føre produkter med mikroplast. Vi oppfordrer andre aktører å følge etter ved å fase ut eller endre alle produkter med mikroplast!

Våre barn er dessverre nødt til å plukke opp etter oss voksne, og de må gjøre det i mange år – men vi kan begynne nå for å hjelpe dem på vei.